Duurzaam ondernemen

groen is het nieuwe goud

We denken aan de toekomst bij BLOK. Niet alleen aan onze eigen toekomst maar ook die van onze kinderen, het milieu, de maatschappij en de wereld. De insteek bij onze bedrijfsactiviteiten is dan ook duurzaamheid, dat zie je terug in onze ‘groene’ bedrijfshal, het gebruik van duurzame materialen in onze projecten & producten en samenwerkingsverbanden met goede doelen.

blok is groen

In 2016 was de tijd rijp, het bouwen van een splinternieuwe bedrijfshal voor en door BLOK. Op een prachtige plek in Mierlo, weliswaar op het industrie-terrein maar midden in het groen, met uitkijk over het Eindhovens kanaal. Voorop stond dat de bedrijfshal groen moest worden, niet letterlijk maar figuurlijk.

Groen bouwen is een verzamelnaam voor ecologisch, biobased en circulair bouwen. En deze drie kernwaarden hebben tot in de kleinste details toegepast.

ecologisch

Onze voetafdruk op dat kleine stukje grond in Mierlo is zo klein mogelijk. Daarom verhitten we de bedrijfshal middels meerdere ecologische technieken, zoals heatpipes, zonnepanelen, warmtepomp en biomassa ketel (waarin we overigens weer ons hout afval verbranden). Die opgewekte warmte blijft goed binnen door de enorme hoeveelheid isolatie in de muren, het dak en onder de vloer. Al met al een behaaglijke ruimte om in te werken.

biobased

De materialen en mankracht die we hebben ingezet bij de bouw van onze werkplaats zijn zoveel mogelijk uit de omgeving. Zo is de werkplaats betimmerd met oude eiken planken van een zagerij uit de regio en de voorgevel geïsoleerd met vlas.

circulair

Nagenoeg alle materialen die we toegevoegd hebben na de ruwbouw zijn hergebruikt of zijn door iemand anders afgedankt en bestempeld als “onbruikbaar” of “brandhout”. Wij zien toch vaak het mooie in deze afdankertjes en restjes, ze zijn getekend, hebben patina en een charme die je niet nieuw kunt kopen. Zo ligt bij ons op kantoor een visgraat vloer van oude eiken planken die al sinds 1978 in een hoekje van de zagerij lagen, zijn onze trappen gemaakt van overgebleven materialen uit projecten en hebben we raamkozijnen hergebruikt uit ons voormalige bedrijfspand.

Sociaal

BLOK zet kennis en ervaring belangeloos in om anderen op weg te helpen. Zo begeleiden we al 15 jaar met veel plezier studenten die vanuit allerlei opleidingen het vak willen leren bij BLOK. Een groot deel van de oud-stagiaires is inmiddels succesvol voor zichzelf begonnen.

goede doelen

Naast het delen van kennis, delen we ook ons ontwerp- en maaktalent voor een goed doel. BLOK werkt nauw samen met Sports for Children, een organisatie die oude gymtoestellen een nieuwe bestemming geeft. Oude gymtoestellen van Nederlandse scholen, die na een opknapbeurt nog in prima conditie zijn worden door Sports for Children geschonken aan scholen en instellingen zonder toereikend budget in arme landen. BLOK zet zich in om uit versleten gymtoestellen nieuwe producten te ontwerpen en maken, die commercieel verkocht worden. Een groot deel van de opbrengst gaat naar Sports for Children, zodat zij transporten mogelijk kunnen maken naar landen waar gymles niet vanzelfsprekend is.

 

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid heeft vaak een wat duur imago, maar het tegendeel is waar! Als het aankomt op een verantwoord interieur voor je huis of bedrijf dan scheelt een duurzaam materiaal vaak maar een fractie op de prijs.

Wat verstaan wij dan onder duurzame materialen? We stellen onszelf telkens de vraag hoeveel energie en grondstoffen een bepaald materiaal kost tijdens de productie, het gebruik en de verwerking tot afval.

Daarom gebruiken we alleen SFC gekeurd hout, verlijming op natuurlijk basis en natuurlijke kleurstoffen. Vooral bij het ontwerp van onze eigen collectie hergebruiken we materialen of gebruiken we materialen die anderen zien als afval.

Bijna al onze materialen zijn cradle-to-cradle, vrijwel niet wordt verspild. Als we al afvalhout of reststukken overhouden dan gebruiken we deze om onze werkplaats te verwarmen.

Onze klanten

Enthousiaste klanten zijn onbetaalbaar

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan een email of neem contact op via het formulier.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×